Кое училище да избера за детето

Много биха си задали въпроса, защо от сега да се замислим къде да запишем детето на училище. Истината е, че началото на септември може да се окаже твърде късно, а ако детето ви сега завършва 7-ми клас, то пред него задължителен е избора на ново училище. Дали това обаче да е гимназия или техникум, си задава не един родител.

Като най-голям проблем в страната за всеки родител се оказва, намирането на училище в голям град. Не е за пренебрегване и факта, че в много от училищата записванията и кандидатстването стават много по-рано, отколкото предполагаме.

Наред с всичко, нека не изпускаме и факта, че детето ако е тийнейджър може да има своите предпочитания, а те често се разминават с тези на родителите.

В избора на училище за децата, предлагаме ви няколко модела на такива у нас:

Елитно училище – това е училището, което с десетки години е градило репутацията си. То е най-често най-изисканото в града и кандидатстванията за него са от много. Приемът, често изисква по-висок бал, но пък са отбрани учениците му.

Профилирано училище – това са всички онези училища, които дават наред с образование и специалност, насочена към даден предмет, често и професия на детето. И макар, че днес със средно образование никой млад човек не остава, то добър старт може да даде такова училище.

Гимназия – тя може да е езикова или математическа, но на, където и да сте се насочили няма да сгрешите. В такава среда, децата често намират най-доброто, подобаващо обучение и средата, в която истински могат да виреят.

Квартално училище – това най-често са училищата, които са основни, но може да е и със степен за завършено средно образование. В такова училище е много вероятно детето ви да намери и други приятелчета от квартала, в който живеете и да се приспособи подобаващо.