Ценностната система у децата изграждат майките

Не е твърдение само на майката, че характера и същността на детето се гради още в дома, а именно майката допринася в най-голяма степен за възпитанието на децата.

Според специалистите има много тези по отношение ролята на майката и таткото в семейството, но водеща остава тя за жената.

Ценностната система се гради с години, а на нея учи майката. Важна е родителската подкрепа, а майката е най-близо до децата през всичките години от тяхното израстване.

Ето, защо тя е тази, която трябва да забележи, когато детето има скрит талант или проблеми, от всякакво естество. И двамата родители са отговорни да откриват и развиват качествата у детето си, но майката е оприличавана и със спокойствието, хармонията и реда, а точно тя е тази, която може по деликатен начин да даде насока на малчуганите.

Всеки родител прави жертви в живота си, а когато става дума за родителски права и отговорности, то майката е тази, която свързва идеите си с бъдещото развитие на детето и затова не бива да се чувства ощетена.

Всеки родител трябва да цени положения труд от децата си, а когато е заслужено да поощрява. Родителя, независимо дали е майката или бащата, трябва и да е достатъчно прецизен, но и деликатен, когато се налага.

От значение за децата е не само материалната награда, която, често забързаните и натоварени родители подхвърлят под формата на скъп подарък, само и само, за да „наваксат“ пропуснатото време около децата си. Истинската награда за едно дете е топлата майчина прегръдка, милувката на бащата, времето прекарано заедно и далеч от всякаква суета и „заповеди“. Децата могат да се развиват правилно и необременени, само когато в дома цари хармония, мир и разбирателство, а това е работа и на двамата родители. И въпреки всичко казано до момента, специалистите са единодушни, че ценностната система у децата се гради, тъкмо от „мама“.